Hoe installeer je een efficiënt draadmat systeem!

Droom je van warme voeten dankzij vloerverwarming? Wij geven je groot gelijk! Echter, met zo veel systemen kan het kiezen overweldigend zijn. Maar geen zorgen, we duiken vandaag diep in één van onze favorieten: het draadmat systeem voor vloerverwarming!

De magie van vloerverwarming via draadmatten zit ‘m in de eenvoud: het is eenvoudiger, sneller én budgetvriendelijker dan veel andere opties. Met de groeiende populariteit van deze handige krimpnetten, is het geen wonder dat ze een topkeuze zijn geworden! Overweeg je de overstap? Vergeet dan niet dat je een opbouwhoogte van minimaal 5 cm nodig hebt. Is dat niet het geval? Dan moeten we helaas andere opties bekijken.

Heb je wel die ruimte en popel je om te starten? Fantastisch! Met deze uitgebreide 5 stappen maak je van jouw vloer een warm wonderland! 

Stap 1: Een schone start

Elke oneffenheid kan ervoor zorgen dat je verwarmingsmatten omhoog komen. Vermijd dit door te zorgen dat de basis vlak, droog en schoon is.

Stap 2: Leg isolatiefolie

Is je ondervloer niet optimaal geïsoleerd? Overweeg dan om isolatiefolie te leggen. Dit minimaliseert warmteverlies en optimaliseert de werking van je systeem.

Stap 3: Leg de montagenetten

Verspreid de montagenetten op de plekken waar je vloerverwarming wilt hebben. Indien nodig kun je ze op maat knippen met een betonschaar. Er zijn diverse draadmatvarianten beschikbaar, maar een vuistregel is: voor hoofdverwarming kies je een maaswijdte van 10 cm en voor bijverwarming 15 cm.

Stap 4: Aanbrengen van randisolatie

Na het leggen van de montagenetten, breng je randstrookisolatie aan rond elke muur die grenst aan het verwarmde vloeroppervlak. Dit voorkomt kieren en barsten door mogelijke uitzetting van de vloer bij warmte.

Stap 5: Integreer de buizen

Verbind de vloerverwarmingsbuizen met de netten, dit kan met bindvlechtjes en een snelstropper. De buizen worden doorgaans 10 tot 15 cm uit elkaar geplaatst in een spiraalvormig patroon. Voor nieuwbouw gebruiken we meestal 16 mm buizen, terwijl 18 mm geschikter is in combinatie met een warmtepomp.

Geslaagd? Geweldig! Je draadmat systeem is perfect geïnstalleerd. Het enige wat nog rest is de buizen koppelen aan de verdeler. Hoe dat moet? Daarover in een volgende blog meer!